vrijdag 27 januari 2012

Jan Kortsmit eerste Dichter bij de Zee


Gisteravond werd in een goed gevulde Bibliotheek Vlissingen bekendgemaakt dat Jan Kortsmit winnaar is geworden van de poëzieverkiezing Dichter bij de Zee. Zijn gedicht ‘De Strandpaal’ werd met een overtuigende meerderheid gekozen door het publiek.

In totaal werden op de vijf genomineerden ruim 700 stemmen uitgebracht. Kortsmit ontving ruim 33% van het aantal stemmen en is daarmee de overduidelijke winnaar.

De Vlissingse winnaar schitterde zelf bij de bekendmaking door afwezigheid i.v.m. een reeds geplande vakantie en kon het winnende gedicht daarom niet zelf voordragen. Zijn kinderen namen de honneurs voor hem waar en ontvingen als tastbare prijs een kunstwerk, ontworpen door de Vlissingse illustrator Carina Dumais.

Woorden van de jury
Juryvoorzitter Paul Sonke roemde het winnende gedicht als volgt:
"De opbouw van de strofen is ondergeschikt gemaakt aan het ritme. Daardoor wint het gedicht aan muzikaliteit. Je kan je goed voorstellen dat iemand het nog eens op muziek zet. Het gedicht in zijn geheel is en soort cirkel: het begint en eindigt met het paalhoofd.  In het begin van zijn bestaan in zijn vrijwel onaantastbare stoerheid. Op het eind in zijn vergankelijkheid. En daartussen het leven zoals het zich aan zijn voet afspeelt: de stroming, de branding, de schepen, de kinderen, een trimmer, een zonnebaadster. Je kunt het lezen als een metafoor van het leven. Een gedicht dat met zo weinig woorden zoveel beelden oproept, dat is een sterk gedicht."

Opdrachten
Kortsmit draagt vanaf vandaag de titel ‘Dichter bij de Zee’ en is aangesteld voor een periode van twee jaar. Hij zal in totaal twaalf gedichten over Vlissingen schrijven of over zaken en/of personen die betrekking hebben op onze stad. De onderwerpen zijn o.a. onderhevig aan de actualiteit.

Zijn gedichten zullen worden gepubliceerd op dit weblog en op andere toepasselijke plekken in de stad te zien zijn.

Een fotoverslagje van de feestelijke finale vindt u hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten